Reklama
 
Blog | Tomáš Pešek

Jak snadno a rychle poznat ignoranta či ignorantku?

Na začátku se musím omluvit všem, které tímto textem neprávem urazím. Omlouvám se.

Nikdy pro mne nebylo snazší na první pohled odhalit ignoranta, neomalence nebo prostě jenom bezohledného sobce. Obvykle se v odhadu lidí dost často pletu. Z některých milých kolegů či kolegyň se časem vyklubali nesnesitelné otravné osoby, z neomalených lidí se naopak stali upřímní a chytří kamarádi.

Prostě neumím člověka odhadnout a vím to o sobě. Toto poznání je pro mě důležité a snažím se s ním pracovat. Dnešní dny mi ale přinesly jednoduchý a účinný nástroj, jak identifikovat lidi, se kterými si s vysokou pravděpodobností nebudu rozumět. Takovou obdobu jednoduchého lakmusového testu.

Tím nástrojem je rouška.

Ano ta otravná věc, kterou bychom nejraději odhodili, ale jejíž nošení je na některých místech stále povinné. Nošení roušky, stejně jako asi většina lidí, nesnáším. Pokud mohu, tak si ji sundávám. Je-li to možné, tak proto, abych si nemusel nasazovat roušku, namísto jízdy autobusem jdu raději pěšky. Přesto se ale občasnému cestování vlakem, metrem či autobusem nevyhnu.

Poslední dobou si všímám lidí, kteří při cestování vlakem roušky ostentativně nenosí. Zjistil jsem, že je jich celkem dost. Trčí mezi ostatními jako exoti a vypadají, že jim to vůbec nevadí. Tyhle lidi řadím na své soukromé škále do kategorie ignorantů. Občas se jedná o dámy (jedna právě sedí naproti mně) oblečené do slušivého kostýmku, které působí milým a sympatickým dojmem, jindy o mladíky v mikině s kapucí. Nevšiml jsem si žádného společného jmenovatele. Ignoranti se objevují napříč časem, místem, věkem, pohlavím i sociálním statusem. V mém dohledu jich aktuálně, vč. zmiňované dámy, je celkem pět.

Nepochybně mezi nimi jsou i lidé, kteří nemohou roušku nemohou nosit z nějakých závažných důvodů. Ty nedokážu ve skupině ignorantů identifikovat, a proto jsem se jim omluvil hned na počátku tohoto textu. Nicméně věřím, že jich není mnoho.

Krom ignorantů, kteří své nerespektování pravidel dávají okatě najevo a zřejmě jsou připraveni čelit důsledkům svého chování, je možné identifikovat také pokrytce. Ti, pravděpodobně z obav před možnými výtkami či postihem, nosí roušku tak napůl. To znamená, že ji mají někde bod bradou – po vzoru našeho slavného odpírače, bývalého prezidenta Klause.

Tihle lidé nejsou pouze ignoranti, ale navíc také zbabělci. Nošení roušky pod bradou nemůže mít jiný důvod než ten, aby si ji dotyčný mohl v případě, že bude upozorněn na porušování povinnosti rychle nasadit, a vymlouvat se, že „zapomněl“.

Tímto zdravím všechny odmítače nošení roušek, pokrytce, kteří hledají různé výmluvy a bezohledné sobce, kterým nezáleží na druhých. To, co děláte, není v pořádku. Je ale fajn, že jste rozeznatelní na první pohled.

Reklama